Filmul românesc “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, marele câștigător al ediției a 15-a TIFF! Sophia Loren, omagiată cu premiul pentru întreaga carieră!

Foto: Julian Ovidiu

Ediția aniversară cu numărul 15 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat sâmbătă seara, 4 iunie, cu tradiționala gală de decernare a premiilor de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, iar marele câștigător al Trofeului Transilvania în valoare de 15.000 de euro a fost lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, "Câini / Dogs", distins și la Cannes cu premiul FIPRESCI.

Foto: Julian Ovidiu

Invitații au început să sosească la ora 20:30, iar gala a început în jurul orei 21:30, cu mulțumirile președintelui festivalului, Tudor Giurgiu, pentru sponsori, parteneri, instituții și echipa sa, precum și cu tradiționala prezentare a filmulețului cu cele mai importante momente din această ediție aniversară. Aproximativ 1000 de persoane au luat parte la gala de închidere a acestei ediții de TIFF, iar dintre invitații și invitatele care au strălucit pe covorul roșu în lumina reflectoarelor și ale blițurilor fotografilor merită să îi trecem în revistă pe realizatorii TV Amalia Enache, Cabral Ibacka, Andi Moisescu, Pavel Bartoș, regizorul Cristi Puiu cu familia, fotomodelul Mădălina Ghenea, omul de afaceri Octavian Buzoianu cu soția sa, Anca Buzoianu, Irina Margareta Nistor, actorii Gheorghe Zafiu și Vlad Ivanov, producătorul scoțian al filmului "MadMax - The Road Fury", Iain Smith, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale Vasile Dâncu și ministrul Culturii, Corina Șuteu, precum și numeroși invitați din lumea cinematografiei.

"Le mulțumesc părinților că m-au lăsat să hălăduiesc prin tot felul de locuri, că m-au lăsat să fiu confuz și m-au lăsat ca la 30 de ani să mă apuc de cu totul altceva. Genul ăsta de libertate creativă cred că m-a influențat. Mama a fost puțin dezamgită pentru că spera să fie o comedie. Filmul a avut probleme la început, dar am avut noroc de oamenii cu care am lucrat. M-am și certat cu oamenii, dar pe partea de creație au fost parte din ADN-ul meu. Am avut actori care au creat momente absolut intimdante pentru mine", a spus Bogdan Mirică, mulțumind echipei sale pentru efort, dar și regizorului Corneliu Porumboiu "pentru masterclass-urile în regie din ultimele săptămâni", a declarat regizorul Bogdan Mirică la primirea premiului de la ministrul Culturii, Corina Șuteu.

Iată restul premiilor ediției a 15-a TIFF 2016:

Premiul Special – Trofeul Transilvania 15 i-a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul "Sieranevada", care a avut premiera națională la TIFF 2016 și a fost cel mai popular film.

Premiul Special al Juriului a fost acordat peliculei "Vrăbii", regizat de danezul Runar Runarsson.

 

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni a fost câștigat de filmul "Mor să-ți spun", în regia lui Xavier Seron.

 

Premiul de Dezvoltare (Transilvania Pitch Stop) 2000 euro a fost câștigat de pelicula "Tie" (în regia lui Marius Olteanu).

 

Transilvania Pitch Stop CoCo Award: "Viața în Moscova / Alive in Moscow", regizor Grigore Bechet.

 

Premiul Presei Asociației Străine (Premiul FIPRESCI) - "Taurul de neon", de Gabriel Mascaro.

 

Premiul concursului The Pitch, oferit de Shorts TV (5.000 euro) – Anda Pușcaș, cu proiectul SOL.

 

Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania - Investiția perfectă, regia Ibolya Simó.

 

Mențiune Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule - The Light that Memory Lends to Things, regia Ana Vijdea

Premiul Let's Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți, oferit de UPC – Azi vin, de Călin Boto, Andrada Băleanu și Agata Olteanu.

 

Mențiunea specială– secțiunea Umbre: "Sister Hell" (Fredrik S. Hanna) și pelicula "he Pond"

 

Premiul pentru Cea mai bună regie - Avishai Sivan, pentru Tikkun.

Premiul de Excelență ia fost acordat actriței Carmen Galin.

 

Premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat actriței Lujza Orosz, de la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoc.

 

Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, producătorului Iain Smith.

 

Premiul Special al Juriului - Vrăbii / Sparrows, regia Rúnar Rúnarsson

Premiul pentru Cea mai bună interpretare – David D'Ingeo, Un loc la umbră / De l'ombre il y a

 

Mențiunea Specială a Juriului - Monika Naydenova și Alexander Benev, pentru interpretarea din Sete/ Thirst

 

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj – Ultima zi, regia Gabriel Achim

 

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut – Discordia, regia Ion Indolean

Mențiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc – Mă cheamă Costin, regia Radu Potcoavă.

 

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj – O noapte în Tokoriki, regia Roxana Stroe.

 

Premiul Publicului - Ușa deschisă / La Puerta Abierta, regia Marina Seresesky.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre - Saint Frankenstein, regia Scooter McCrae.

Druckversion | Sitemap
© AgenturppF und Julian Ovidiu

E-Mail

Anfahrt