Fanny Ardant, la Cluj, pentru TIFF 2018: "Orice  festival este magnific pentru că evadează din legile  comerţului"

 

 

Foto: Julian Ovidiu Foto: Julian Ovidiu

 

Invitata de onoare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) la ediţia cu numărul 17, actriţa de origine franceză Fanny Ardant, distinsă cu  Premiul pentru Întreaga Carieră, a luat parte la o conferinţă de presă  sâmbătă, 2 iunie, în sala de conferinţe a Platinia Conference Hall.

 

Aceasta a vorbit, deschis, doar limba franceză, despre ce a însemnat  experienţa pentru ea experienţă alături de actriţa româncă Olga Tudorache,  despre cinematografia franceză şi cea românească, despre lectură şi despre  una dintre marile sale pasiuni, poezia. 

 

Conferinţa de presă a durat circa o oră, în care a răspuns punctual tuturor  întrebărilor jurnaliştilor de la TIFF.

 

Diva cinematografiei franceze a revenit în România după 10 ani de la filmul  său turnat exclusiv în ţara noastră, "Cenuşă şi sânge".

 

Foto: Julian Ovidiu Foto: Julian Ovidiu

 

Despre Olga Tudorache şi întâlnirea cu actorii români.

 

"Pot să vorbesc despre Olga, dar nu pot să povestesc o anecdotă pentru că  filmul este plin de anectode cu ea. Îmi amintesc cum am întâlnit-o şi cum  am implorat-o să joace în acest film. Sunt foarte impresionată de forţa ei,  de intensitatea şi caracterul ei. Şi de fiecare dată când am revenit la  Bucureşti m-am dus să o vizitez. Şi îmi aduc aminte cum îmi spunea de ce te  arunci să fi şi regizoare în loc să te mulţumeşti cu a fi doar actriţă. Şi am  spus că nu ştiu.

 

Şi ca să vorbesc despre actorii români pe care i-am întâlnit, am fost foarte  impresionată că toţi fac şi teatru şi cinema. Cred că teatrul este cel care  constituie un actor, care construieşte, iar cinema-ul este un lux. În teatru noi suntem cei care facem, în cinema suntem manipulaţi", a spus actriţa de  origine franceză.

 

Întrebată ce părere are despre campania #metoo, Fanny Ardant a spus că ei  nu îi place ceea ce este la modă, nu îi plac mişcările, partidele şi nu va face  parte din nicio mişcare anume.

 

"Mie nu îmi plac partidele, nu îmi plac mişcările, nu îmi plac chemările la  acţiuni şi nu îmi place ceea ce este la modă. Nu voi face parte din nicio  mişcare anume", a spus aceasta.

 

Ea a fost întrebată care a fost rolul ei preferat din carieră, la care a replicat.  "Cred că e o întrebare pe care va trebui să mi-o puneţi pe patul de moarte,  când am terminat tot ce am avut de jucat şi aş putea să aleg ceea ce am  preferat",     a spus actriţa.

 

Foto: Julian Ovidiu Foto: Julian Ovidiu

 

Despre Transilvania

 

"Când am descoperit Transilvania a avut pentru mine imaginea unui peisaj  al eternităţii, care va continua să existe în forma asta mult timp",     a susţinut  Fanny Ardant.

Actriţa distinsă cu premiul pentru întreaga carieră a susţinut că ea nu îşi  doreşte să intre în lumea cinematografiei, nu este deloc la modă şi îşi  doreşte să facă filme în care ea crede şi pe care le poate revendica.

 

"Cred că dificultatea de a face filme este numai a mea, sunt bizară. Nu am  niciun interes de a inta în lumea cinematografiei, nu sunt deloc la modă.  Vreau să fac filme în care cred şi pe care le pot revendica. Dorinţa mea e de  a face filme aşa cum ai face obiecte.

Şi atunci când merg să caut finanţatori pentru proiectele mele ei se tem  foarte mult de ele",     a spus aceasta.

 

Fiind o persoană discretă cu viaţa ei personală, ea nu a dorit să vorbească  despre relaţiile ei.

"Iubesc Israelul şi Tel Aviv, iar ori de câte ori am fost invitat să joc acolo am  făcut-o cu plăcere. Mi-a plăcut să joc în 'Secretele'", a rememorat aceasta.

 

Despre meseria de regizor

 

"Apreciez foarte mult acei regizori care poartă în ei o energie şi o flacără  sacră. Cred că regia nu este o meserie pe care o faci ca oricare altă meserie. Este un privileiu de a fi regizor. Mie nu îmi plac profesioniştii.

 

În cinema cred că toţi suntem influenţaţi fără să ştim, e ca o ploaie după  care nu ştim ce va răsări.

Am observat însă că atunci când mă pregătesc să filmez sau să intru în  scenă am două sentimente, plăcerea şi furia. Cred că fără plăcere nu există  energie şi nici fără furie. E o combinaţie între cele două", a mai spus actriţa.

 

Despre pasiunea pentru poezie

 

"Îmi place foarte mult poezia şi am început să iubesc mai mult poeţii ruşi  decât pe cei francezi. Mi s-a părut că la ruşi a fi poet înseamnă un mare risc. În Franţa mi se pare că poezia este ca un vagabondaj al spiritului.

 

Un poet este un om aproape normal în Franţa, pe când în Rusia acesta este  un om aproape păzit de Dumnezeu. Am iubit foarte mult poeţii din vremea  lui Stalin. Sunt oameni care şi-au asumat ceva când au spus sau scris ceva.

 

Una dintre primele cărţi scrise de un autor român citite a fost un roman de  Mircea Eliade", a mai precizat Fanny Ardant.

 

Filmele preferate

 

"Mi-a plăcut foarte mult filmul rus Loveless, apoi un film franţuzesc,  Apariţia, dar şi o trilogie japoneză la care i-am uitat numele", a declarat  Ardant.

 

Foto: Julian Ovidiu Foto: Julian Ovidiu

 

Despre TIFF şi festivaluri

 

"Am ajuns doar ieri la Cluj şi nu pot să spun foarte multe despre TIFF, dar  cred că orice festival este magnific pentru că evadează din legile comerţului  şi unde poţi vedea filme din întreaga lume, filme dificile şi mai puţin dificile,  dar le poţi vedea pe toate la un loc".

 

Foto: Julian Ovidiu Foto: Julian Ovidiu

 

Fanny Ardant: "Cred că singurătatea este un coşmar în care reuşeşti să vezi splendoarea vieţii".

 

"Cred că ceea ce îndurăm este dureros şi tot ceea ce acceptăm devine  puternic. Singurătatea este tragică, nimeni nu vrea să fie singur şi ai putea  plânge de singurătate. Cred că singurătatea este un coşmar în care reuşeşti  să vezi splendoarea vieţii, în care ca să rezişti te construieşti pe tine",     a spus  diva absolută a cinematografiei franceze.

 

Fanny Ardant a susţinut că ea nu face comparaţii între regizori, preferându-i  atât pe cei debutanţi, cât şi pe cei confirmaţi.

 

"Am acceptat roluri alături de regizori confirmaţi şi debutanţi. Eu nu sunt o  profesionistă, eu am jucat întotdeauna rolurile care mi-au plăcut. Aşa cum  beau un pahar cu apă şi îl pun pe masă aşa şi spn da sau nu unui rol după  ce citesc scenariul. Sunt ca un câine", a precizat actriţa.

 

Filmul "Cenuşă şi sânge", regizat de aceasta, lansat în 2009, a fost turnat în  România, coproducător fiind preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu. Acesta a  amintit, la finalul proiecţiei de vineri, de la Cinema "Victoria", de actorii din  distribuţie care au murit – Ronit Elkabetz, Olga Tudorache, Ion Besoiu şi a  spus că evenimentul a fost un "omagiu pentru actriţa minunată ce a fost  Olga Tudorache".

 

Publicul cinefil o va putea întâlni şi astăzi, la două proiecţii la Cinema  Victoria, de la ora 15:00, la filmul Lola respectiv de la ora 17:30, la filmul  “De-ar veni odată duminica!”. Aceasta va primi premiul pentru întreaga  carieră pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca la gala de închidere a  acestei ediţii de TIFF, de la ora 21:30.

 

Foto: Julian Ovidiu Foto: Julian Ovidiu
Druckversion | Sitemap
© AgenturppF und Julian Ovidiu

E-Mail

Anfahrt