Record de spectatori la gala de deschidere TIFF 2016! Aproximativ 3000 de oameni au asistat la premiera mondială a filmului “6.9 pe scara Richter”

Una dintre cele mai spectaculoase ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), cu numărul 15, a debutat vineri seara, 27 mai, începând cu ora 20:45, în Piața Unirii, în fața unei audiențe record, de aproximativ 3000 de persoane, cinefili clujeni, personalități locale, invitați români și străini.

 

Piața Unirii Open Air a fost arhiplină la premiera mondială a ultimului film al lui Nae Caranfil, “6.9 pe scara Richter” și la spectacolul de acrobații al trupei franceze de teatru stradal Trance Express. Filmul s-a încheiat târziu în noapte, în jurul orei 12, iar la final regizorul Nae Caranfil a prezentat echipa filmului prezentă și ea la proiecție, care a fost aplaudată la scenă deschisă.

Foto: Julian Ovidiu
Foto: Julian Ovidiu

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a urcat pe scenă într-un costum de-un alb imaculat și și-a început tradiționalul speech de deschidere mulțumind autorităților locale, sponsorilor, echipei TIFF și voluntarilor care au contribuit la realizarea acestei ediții, declarând că va fi una dintre cele mai spectaculoase, cu nu mai puțin de 1200 de invitați din lumea filmului, atât din România, cât și din străinătate, presă străină, numeroși cineaști și actori, radioul public din Spania care va realiza o emisiune în fiecare zi la TIFF și mulți alții.

 

La seara de gală au luat parte Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, Andreea Esca, Cornel Ilie (Trupa VUNK), Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, căruia TIFF îi dedică sâmbătă, 28 mai, o proiecție specială cu ocazia celebrării a 35 de ani de la primul său zbor în spațiu, echipa filmului 6,9 pe scara Richter, formată din regizorul Nae Caranfil și actorii Laurențiu Bănescu, Miruna Biléi, Maria Obretin, artistul islandez Bardi Johansson, actorul Manolo Cruz.

Foto: Julian Ovidiu

Vedetele serii au fost cei cinci protagoniști ai campaniei de imagine TIFF.15, care au sosit la gală costumați în personajele interpretate în spoturi: Pădurea Ghimpe (Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), Amalia (Andrea Cadar), Terminatul (Gheorghe Iftime), Mariska (Andra Buicu) și Taxidermistul (Radu Bereș). Aceștia au făcut fotografii cu invitații TIFF și au povestit pe scenă despre experiența de a fi actor pentru o zi.

 

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulțumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta în premieră absolută, la TIFF, cel mai recent film al său, și a “declarat că singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”. Regizorul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 28 mai, de la ora 17.00, la TIFF Lounge, în Piața Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Măruță. Mihai Chirilov a făcut și câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese în copie restaurată – Taxi Driver, și Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră națională la Cluj.

Foto: Julian Ovidiu

Tudor Giurgiu a prezentat un clip emoționant despre felul în care s-au transformat orașul și festivalul în 15 ani, introducând campania #TIFFMoments, derulată pe Instagram. În timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj. Ele pot fi urmărite live și pe moments.tiff.ro, un album virtual cu amintiri de la TIFF 2016.

 

Tot legat de 15 ani de TIFF, pe scenă a urcat și Barbu Șofron, fiul jurnalistului clujean Demostene Șofron, protagonist al unei fotografii din arhiva TIFF, pe când avea doar 12 ani. Tudor Giurgiu a anunțat, printre altele, și că 400 de bilete s-au vândut deja la proiecția specială în onoarea Sophiei Loren, Matrimonio all’italiana, care va avea loc în prezența actriței vineri, 3 iunie, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.

La gală au fost prezentate câteva dintre locațiile și evenimentele speciale de anul acesta – printre acestea, Castelul de la Gilău, Someș Open Air, Urania Palace, Week-end la Castel și cine-concertele de la Casa de Cultură a Studenților și surprizele de la Casa TIFF.

Druckversion | Sitemap
© AgenturppF und Julian Ovidiu

E-Mail

Anfahrt